In the season of 2006 among mountaineers marked first ascent to the summit of Manaslu. From the moment of an ascent on it of the Japanese expedition passed fifty years. Half-centuries ago climbers of the Ricing Sun Country together with sherpas for the first time have surveyed the world from height of 8163 meters. A route which they moved to top, it is impossible to count safe though it and became "classical". Actually, the slope of mountain begins from Camp 1, with height about 5600 meters. It is as though an fore post, the advanced Base Camp. All way here passes on a simple glacier practically without cracks.
The organization of our expedition became possible due to my friends Baglan Junusov and Rinat Haybullin. Thanking to their support the Central Sport’s Club of Kazakhstan Army climbers have taken part in celebrating Anniversary of conquest Manaslu.At 01 of April Sergey Samoilov and me arrived to Nepal kingdom. And yet spend one week later watched to clear profile of Manaslu. Base camp on 4700 m filled with climbers of the different countries. Great bulk as it is strange, Germans have made, was much Japanese. Romanians, Spaniards, Australians, the Russian and Georgian climber, nepaleses - sherpas... But for all of us the basic problem became a plenty of a snow on mountain and icefalls, crossed the route above 5600 m. Nobody could make something really.
Every day in Base camp attacked up to half-one meter of a snow. Every day thousands tons of whiteness covered Manaslu.
- Once! – screamed Serge in a dining room for a dinner. – Only at once I have arrived to the Himalayas! I dreamed during ALL LIFE... And you can see weather... Snow revolution plus a route of Samurais.Has come it is time to get down to business seriously, carelessly on others. Sergey Samoilov and me on 12-th of April have made the way in Camp 1. After this job we rested one week in bad weather, and 20-th have left for summit-push. In the Alpine style with heavy cargoes, punching at times incredibly deep snow we strayed between cracks. It was full isolation from an external world. At 11.45 o'clock on April 25 we stood on the supreme point of mountain. It was as a duty realizing, so wonderful splash of feelings. Everything was in rules of me and Sergey. And for other day we have gone down in Base camp. Tired, but healthy, without any complications and problems.
So, it was first goal of me and Sergey on Manaslu. But not the End of scenario…
After two days of rest in forest area on (3600 m) we spend some days in Base Camp. It was time to dream about next trip. Also we watched for assumed way… Yes, it become our plan after acclimatization on 8000 meters. When we successes on summit I believe for possibility to follow my sportive aims. Was time to work.Bottom part of seracs was looking as a Boxing glove. Also I felt that can to get strike. Many avalanches had draw lines on the slopes below. Was possible to amaze, how it’s dangerous. Above of snow slopes raised rocks. Was possible to amaze, how it’s difficult. I thought, thought… Had come 04 of May…
At 02.00 o'clock Sergey and I leaved Base camp. Into the mind was emptiness - same, as took us in the frozen night of Himalaya. Into the yes – light, same, as dropped far stars. Into the heart – decision to keep our aim on. It becomes first steps, that we makes on unexplored slopes of Manaslu. Of course, since many years it was rising in front of many climbers, but nobody yet went here with decision to lay a way. It was looking too danger...
On altitude 4900 meters we turned left from track of classical route. Many times during last month I went here to another side. Here I begin to understand, that Sergey and me have too heavy rucksacks. Because snowfield under our weight broke till half of meter. In closing view wasn't possible to see pass between crevasses. Despite of darkness without any doubts we crossed glacier, and reached bottom of flat plateau. In icefall we climbed some steep steps. It's happened especially difficult on crevasses. Twice lost the way, came in impass, returning just... and continue go. Back side of us the horizon became just light. And we was able to see grandiose mountains behind of Sama.
- So, now possible to see and understand something - constant Sergey. – As never before.
From the bottom of face all of this big seraks seemed more huge. This grandiose step was the door for North-East slope. Here we worked by ice so quickly as let our muscles. Hola! Feeling tyred I wake my head, saw overhanging megatonnes, and involuntarily accelerated movements. Two pitches of ice was around 60 degrees, and two happened as 75 degrees. After this we arrived to snowfield as 45-50 degrees and continiue way. Wasn't so difficult, but at noon was coming clouds and wind. In this fog we didn't see something on avalanches slopes and decide to stop on 5900 m. For first day it was enough.
Second day we lost in deep snow. Step by step as a two bulls we Obstinately moved upward, and don't saw the end of this huge work. Our elevation was as a track to sky. Twice we climbed by steep ice on crevasses. Making insurance by ice-crews I went for 50 meters and keep Sergey. This day I soppoused to go till 6700, but around 12.00 our way bordered huge bergshrund. When I looked inside at me the head has begun to spin – there was almost 100 metes of deepness. We wasn't able to jump 15 metes cross crevasse. And lost almost two hours searching way around. Afternoon - as you can understand - everything around had sunk in fog. We spend this night on 6500 meters of altitude.
Very interesting thing is about I am thinking till now. Some time I see it a mind, and stopped. I am remembering snow, I remember that stupid race to 8000 meters… and all my life concentrate in that days and hours on slopes. Reality move out, and don’t touch me. One week after end of expedition, two weeks, one month… And I am not able to be true alive. I lost part of soul in the deep snow of Manaslu.
- B... what it's so difficult, this f... Manaslu, - being put on karimat after an simple short dinner, grumbled Samoilov. - Whether that here weathers happens?- There is a weather, only bad, - I have told angry.
Next day was absolutely similar. We went up by deep snow, hoping for next steps. We dream and believed, that on next serac the level of snow became less. Here was so interesting steepness… From our feet some times we dropped avalanches. Was enough our weight for this and we watched for line till the bottom of face. Slope above was shivered, but didn’t slide. It was so thin border between… And we continued…
This night we spend on 7100. Again was weariness, snowing, few food and water… this day everything to eat finished. I slept, and dreamed about warm spring in Almay. Throw this I heard some avalanches breaths around. Into this mountain's kingdom wasn’t possible to make any technical or tactical mistake. On morning our tent was covered by fresh snow-flakes.
Only here we felt under feet the hard slope. Some places was blowing out till ice, and crampons cut it with incredible gnash. Pieces of blue solid water were rolled by a slope, and disappeared in a foggy chasm. Without enough rest after first ascent we felt as we are tired now. Step by step we crossed under Pinnacle. It became large and overhanging. After floundering in the sea of a snow we at last have touched rocks. There was yellow with black diagonal cracks. And rise as a Ancient-Egyptian pyramid of Heaps. Only is a hundred times higher…
This day keep good weather, but wind afternoon becomes strong. We had time to climb two pitches by rocks only, as it become incredible job. It wasn’t so steep here, around 5a in French classification. But by rocks the river of snow medley has rushed. Sun was in clear sky, but two meters above slope condition was completely different. Between Pinnacle and glacier plateau on 7700 in couloir by storm falls snow of some days before. It covered us so quickly, that we were able only find small inclined plate on the face and jump into the tent. Wasn’t possible to discuss something, because the roar of the broken loose wind blocked any other sound. The night on this altitude (7450 m) became so strength, that at morning we decide to start very early. Was necessary to work hard and try to reach upper edge of rocks. One night more can not to be here. There was Snow Hell.
Just morning has scattered solar beams on cold face of Manaslu as we already were on legs. This day give possibility to demonstrate for empty world our rock-climbing quality. It seemed easier, that happened in reality. Some places of easy steps changed with difficult smooth stone plates. Insurance I organize by rock-pitons more often. Only few times used nuts and friends for this. Many cracks was “deaf”, but granite let to look on 2-3 meters around for other possibility. Much for good feeling on rocks I got from new shoes “Spantik” of La-sportiva. And was very glad to use ice axes “Awax” and crampons “Ice rider” of CAMP. It was habitual and reliable. At once I crossed the overhang on three meters. It was most difficult pitch on this way – around 6a. Totally we climbed on six pitches today, and at around 15.30 pm reached upper plateau of Manaslu.
Throw strong wind fog and snow storm I and Sergey went up. It seamed, that weather try to demonstrate us all power that keep since last week.
- I see nothing, Denis, - screamed me Samoilov at once, when we stopped in extremely strength moment. – I feel you traces by hands only, and follow it…
Here our two make one decision, that can to be filed. Was necessary to make last push on last energy in our tired bodies. And find store on descent. There has got couloir in 300 meters of length. Ahead the topmost bastion towered. So while we have passed it Sergey five time me asked, how many remained.In general, with a tooth gnash and a scratch of joints we worked aside tops. The last of hundred meters appeared also difficult. By sharp of rige. Specificity Manaslu is those on classical route. You plough on snows, you are spent, you are exhausted... And in the end the mountain throws up to you a mixt slice, appropriate more to any technical route. But for us after technical climbing on new route it seemed nothing. Insured by Sergey, I have crept these meters and appeared above a foggy chasm. Was evening and come darkness... Below all bubbled and varied. And I was above all this chaos, and felt fragility and accident of the stay here. A mote in circulation of the World. In general, we with Samoilov have made it! This magic happened around 18.00 pm on 08 of May.
Our descent I remember exactly. Every step, as now. Happiness come with pause of storm. At morning we drunk one liter of hot water. It was our habitual meal since last two days. By big price Sergey and I took victory on mount. We hadn’t any power to get feeling of this. Only were able to loose altitude and get oxygen. It was the price… something we lost for short possibility to join our souls to the magic mountain world. Manaslu let us to get it and go out alive.
People congratulated us on way down, give water and meal – as Japans woman-climber Tsieko Shimada on 6500. Some people try to help with loads… Sergey and me understood not so much after so strong job. We only smiled and drunk. Drunk and smiled. Very difficult job needed very difficult efforts.
Many adventures we spend at this spring season of 2006. During way back to home I didn’t believed about one month, that we spend on Manaslu. It seemed as a long period of victories and defeats, belief and powerlessness. Long period of struggle. For specialists I like to tell that our new route to Manaslu is not extremely difficult in my experience, but never more I felt so close merge of my soul with huge mountain. When some days later I watched to summit from North side in red sunset, I understood, that it become the part of heart.
Сложности появляются, когда человек тренируется по полной программе, и, одновременно, ищет спонсоров на экспедицию. Деньги искать тяжело – приходится носиться по городу, нервничать. Но тяжело и тренироваться к восхождению в Гималаях. Так, чтобы вечером без сил валиться на подушку, а через секунду в глазах стоял утренний свет. Чтобы не отдыхать. Месяц март стал весенним, праздничным, но он же выдался и крайне напряженным. Пришлось совмещать несовместимое – бегал, лазил по скалам, старался выложиться до предела, и одновременно, раскручивал машину экспедиции.
И снова случилось маленькое чудо. Помогли Баглан Жунусов, президент Федерации альпинизма Казахстана, и Ринат Хайбуллин, директор Службы Спасения Алматы (051). Получилось, что к началу экспедиции, когда самолет взмыл над Южной столицей страны, мы с Сергеем Самойловым были в прекрасном расположении духа. Так чувствуешь себя, когда полностью уверен в своих силах. Когда знаешь, что выжал из тренировок все возможное. И теперь впереди только горы…
Конечно, улаживая предстартовые проблемы, я неделю не высыпался. Поэтому в самолете четыре часа болтался между явью и сном. Представлялись заснеженные скалы Манаслу на высоте 8000 метров, а я упрямо старался с них слезть. По закону подлости сила тяжести была направлена вверх – в небо, и на нас летели все льды и снега, что были у подножия.
Манаслу впервые покорилась людям в 1956 году, когда японец Тошио Иманиши и непалец Гиальцен Норбу под-няли флаги своих стран на ее вершине. То было прекрасное время свершений в Гималаях, первых достижений на высоте 8000 метров – в «зоне смерти». Мир затаив дыхание следил за первыми полетами людей в космос, за восхожде-ниями альпинистов к порогу неведомого. Японцы три раза пытались добиться успеха, и только в четвертый раз упорство «страны восходящего солнца» было вознаграждено.- Это маршрут самураев, - покачивая головой, констатировал Самойлов. – Я бы сюда в жизни не пошел. Только из солидарности с тобой…
В том сезоне мы первыми залезли на гору. Практически без акклиматизации – в альпийском стиле по классическому маршруту. И умудрились сохранить желание проложить новый путь – свой.
Когда мы отдыхали в Базовом лагере, многие альпинисты начали разъезжаться по домам. По пробитым Сергеем и мной следам один за другим они поднимались на гору, и на этом успокаивались. Для нашей двойки все только начиналось, и это стало серьезным испытанием нашей мотивации в альпинизме.
Иногда в Базовом лагере выпадало до метра снега.
- Один раз! - возопил Серега, войдя в столовую на обед. - Один раз я приехал в Гималаи! Один раз за ВСЮ жизнь... И вот тебе погода... Снежная революция плюс маршрут самураев.
Снег валил не переставая. Все вокруг становилось холодным, сырым и мерзким. Зато, однажды, словно вняв мольбам Самойлова, непальцы приготовили на редкость хорошую еду. Жаренные овощи, макароны с сыром и котлеты. Одну я «затарил» на следующее утро. На завтрак перед восхождением
В ночь на четвертое мая мы стартовали. Размеры Манаслу в темноте скрадывались, и хотелось верить, что гора окажется нам по силам. Только эта надежда и трезвая оценка вели нас все пять дней подъема. Нижний пояс сераков мы проскочили по льду – как мыши под хищным взглядом кошки. Казалось, гора мурлычет, выпуская из лап когти. Ледяные глыбы зловеще мерцали в синеве неба, и было жутко представить себя под их обвалом. На террасах снега было наметено по грудь. Стиснув зубы мы пробивали в нем траншею, нагло лезли прямо вверх, и уверяли друг друга, что через пару сотен метров станет легче. Эта «пара сотен» растянулась на пару тысяч. Иногда сил хватало только на 15-20 шагов. В голове нудно крутилась песня про Королеву Непала, и я сквозь зубы выплевывал на снег обрывки фраз:
- К самолету подадутся слоны… ты увезешь мою ангину... слоны…
Из бронхов лезла какая-то пена. Я хрипел, кашлял, глотал холодный воздух, ложился на снег, как пресловутый недобитый слон. Сергей чувствовал себя не лучше. Погода все время портилась, и тогда начинал сыпать снег, глаза резало сильным ветром, в котором кислорода – крупицы. Из-под ведущего к началу подъема срывались лавины. Их белые росчерки стремительно скрывались за перегибами склона.
Ночевали мы под нависающими ледовыми стенками. Когда после обеда склон горы накрывало туманом, и исчезала всякая видимость, мы замирали посреди всего этого снежного царства. Ввинтив для надежности пару-тройку ледобуров, растянув на них палатку, мы прятались внутрь, и слушали, как на нас обрушивается очередной снегопад.
- С-стерва, какая она трудная, эта Манаслу, - укладываясь спать после скудного ужина, ворчал Самойлов. - Ва-аще, что ли, здесь погоды не бывает?
- Бывает погода, бывает… только плохая, - сердито сказал я.
Так постепенно набирая высоту мы оказались на скальном поясе горы. Все, что преодолели за прошедшие четыре дня, было лишь прелюдией к основному блюду, разминкой. Утром восьмого мая, привычно откопав полузаметенную палатку, мы полезли по сложным скалам. Бодро, потому что иного не оставалось. Рассеченные нависающими поясами, лежали гладкие плиты. Гранит Манаслу был что надо!
Мы ведь шли по новому маршруту, по логике. Словно судьба, усмехаясь, подкидывала очередную каверзу: ну-ка, ребятки, справитесь? Уже на краю предвершинного плато мы попали в кулуар сотню метров длиной, по колено заметенный снегом. Так пока мы его прошли, Сергей раз пять меня спрашивал, сколько осталось.
С зубовным скрежетом и скрипом суставов мы работали в сторону вершины. Страхуемый Серегой, я прокрался последние метры, и оказался над туманной бездной. Внизу все клокотало и менялось. А я был надо всем этим хаосом, и чувствовал хрупкость и случайность своего пребывания здесь. Пылинка в круговороте Мира. В общем, мы с Самойловым сделали это!
Конечно, ощущение победы пришло лишь внизу, когда на другой день, истощенные, мы оказались в объятиях друзей. Весь Базовый лагерь буквально стоял на ушах. Каждый считал своим долгом прийти, и пожать нам руку. А вскоре, пожелав удачи оставшимся под Манаслу, мы отправились вниз. Всего лишь полчаса, и мы словно попали в другой мир! Вокруг поднималась зелень, было тепло, ручьи гремели по моренам... После месяца жизни в снежной западне это воспринималось сказкой. Голова кружилась от пьянящего душистого ветра и обилия кислорода. Мы шпарили вниз, и перевели дух лишь оказавшись в небольшой деревне Дарапани среди бамбука и папоротников.
Первый раз за полтора месяца мы приняли душ и побрились, и стали выглядеть мальчишками. После ужина мне удалось прогуляться на противоположный берег реки. Там возвышалась красивая буддистская ступа с резными украшениями.
Большое видится на расстоянии. Понимание того, что мы сумели написать новую страницу в Казахстанском альпинизме, пришло лишь в Алматы. Сергей и я вдруг оказались в центре внимания. Все поздравляли, хотели услышать подробности. Мы не могли, да и не хотели уйти от этого. Иногда летним утром, когда я просыпался и глядел в окно, мне начинала грезиться Манаслу. Будто она заслоняла горизонт на юге. Словно совсем рядом взмывали в синеву ее мистические гребни. Я был прикован к ней сердцем…
12.08.2006